Haber

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Türksat 6A Uydusu Hakkında Konuştu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A uydusunu bitirmek üzere olduklarını belirterek, “TAI tesislerinde üretiliyor, mart ayında yere teslim edeceğiz. İnşallah SpaceX’in fırlatmasından itibaren uzaya göndereceğiz” dedi. Haziran ayında Amerika’da.” söz konusu.

Uraloğlu, Bakanlık tarafından Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve ulaşımın eğlenceli dünyasını gençlerle buluşturmayı amaçlayan gençlik festivali “U-FEST”te açılan stantları inceledi.

KTÜ mezunu Uraloğlu, öğrencilik yıllarında çekilen fotoğrafların, notlarının ve diplomasının yer aldığı videoyu izledikten sonra yaptığı konuşmada, hiçbir emeğin karşılıksız kalmayacağını söyledi.

Türkiye coğrafyasının önemine dikkat çeken Uraloğlu, 4 saatlik uçuşla 67 ülkeye ulaşılabildiğini söyledi.

Uraloğlu, uluslararası koridorların çokça tartışıldığına dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanımız, ‘Bu coğrafyada koridor konuşulacaksa Türkiye’siz koridor konuşulamaz’ dedi. “Gerçekten de öyle baktığınızda öyle.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Orta Koridor’da olduğunu belirten Uraloğlu, Kuzey ve Güney koridorları hakkında da bilgi verdi.

Uraloğlu, Türkiye’nin çok değerli bir coğrafyada bulunduğunu yineleyerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Diğer bir koridor da Zengezur Koridoru. Özellikle Ermenistan topraklarından geçen bir hat var. Bakü-Tiflis-Kars hattı şu anda görünen üç hat, biz de doğrudan Türk dünyasına açılabilecek bir hat üzerinde çalışıyoruz. Alternatif ve tamamlayıcı olarak Kars-Dilucu ortasının ihalesini yaptık. “Şu anda Nahçıvan tarafı ve Bakü tarafında çalışmalar yapılıyor. Ermeni tarafı artık bu koridorun oradan geçmesi konusunda anlaştılar. Bundan sonra biraz daha hızlı hareket edeceğiz.”

Zigana Tüneli’nden 1 milyona yakın araç geçti

Uraloğlu, 3 bin 700 kilometreye 1700 kilometre otoyol, 29 bin 300 kilometreye ise 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını belirtti.

Ankara-İstanbul arasındaki mevcut yolların artık yeterli olmadığını, yeni otoyol projelendirmesine başladıklarını vurgulayan Uraloğlu, “Kuzey Marmara’nın da devamı olacak.” dedi.

Uraloğlu, Zigana Tüneli’nden geçen araç sayısının 1 milyona yaklaştığını belirterek, bunun Avrupa’nın en uzun çift tüplü tüneli olduğunu hatırlattı.

“Demiryollarında hâlâ yapacak işlerimiz var”

Çanakkale, Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerini hayata geçirdiklerini anlatan Uraloğlu, şöyle devam etti:

“Yavuz Sultan Selim Köprüsü kendi sınıfında hibrit bir köprü. Tabyası en geniş olan köprü. Ortasından demiryolu geçecek. Orta Koridorda Marmaray’dan trenler geçecek. Bitirdiğimizde de demiryolu hattı olacak. buranın ortası, gidiş geliş. İnşallah Avrupa’ya daha kesintisiz bir sınır sağlayacağız. Demiryollarını 11 bin kilometreden 14 bin kilometreye taşıdık. Elektrik sınırı ve sinyalli hatların uzunluğunu artırdık. Halen elimizde var. Demiryollarıyla ilgili çalışmalar yapılacak. Karadeniz’de önce Delice’den Samsun’a, oradan da Samsun’a ‘Sarp Sınır Kapısı’na kadar demiryolu yapmayı planlıyoruz.’

“Ankara-İstanbul arası mesafe 80 dakika olacak”

Bakan Uraloğlu, Türkiye’yi hızlı trenle buluşturduklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Şu anda süper hızlı trenle buluşuyoruz. Ankara-İstanbul arası 80 dakika olacak. Maç başladığında trene bindiğinizde maç bitmeden Ankara ya da İstanbul’da olacağız. Bu da bunlardan bir tanesi. Bizim için heyecan verici projeler, bunu sadece bir ulaşım projesi olarak görmeyin, aynı zamanda “Bu bir teknolojidir, teknolojinin transferidir.”

Uraloğlu, yapımı devam eden Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi’ni 2026 yılı sonunda tamamlayacaklarını vurguladı.

Uraloğlu, havayolundaki gelişmelere ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Yurt içi ve yurt dışında 60 noktadan 343 noktaya uçuyoruz. Uçak sayımız 150’den 658’e çıktı, 214 milyon yolcu trafiğine ulaştık. Havalimanı sayımızı 26’dan 57’ye çıkardık, hedef 61. Sabiha Gökçen’in ikinci pisti “Biz açtık. Bizim için önemliydi. Devam eden Trabzon Havalimanı projelerini bitiriyoruz. Yatırım programına alındı. Şu anda mevcut olanı iyileştiriyoruz ama yeni bir havalimanı projemiz var. Yozgat Havalimanı, Bayburt-Gümüşhane Havalimanı’nda çalışmalarımız devam ediyor. Mersin-Adana arasındaki Çukurova bölgesi havalimanının inşaatı devam ediyor.”

Denizcilikte uluslararası liman sayısını 152’den 190’a, tersane sayısını da 37’den 85’e çıkardıklarını belirten Uraloğlu, “Kruvaziyer gemilerinde yüzde 66,7 artış var. Geçen yıl 569 bin 280 kişi geldi. ülkemizi yolcu gemisiyle.” dedi.

“Alper Gezeravcı’yı ilk Türk astronotu olarak uzaya göndermenin gururunu yaşıyoruz”

Türkiye’nin uzayda 5 iletişim ve 3 gözlem uydusunun bulunduğunu belirten Uraloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türksat 6A uydumuzu bitirmek üzereyiz. TUSAŞ tesislerinde üretiliyor ve mart ayında yere teslim edeceğiz. Haziran ayında SpaceX’in Amerika’daki fırlatma rampasından uzaya göndereceğiz. 15- Yerli ve milli uyduyla 1 yıl ömrü var. Ortadoğu’dan Afrika’ya” “2020 yılına kadar belli bölgeleri kat etmiş olacağız. Alper Gezeravcı’yı ilk Türk astronotu olarak uzaya göndermenin gururunu yaşıyoruz, onu gururla izliyoruz. İnşallah bundan sonra daha iyi işler yapacağız” dedi.

Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, konuşmasının ardından karakalem portresini, katılımcılara hediye çekilişi düzenleyen Bakan Uraloğlu’na sundu.

Bakan Uraloğlu, üniversitedeki sınıf arkadaşlarıyla da fotoğraf çektirdi.

Kentteki temasları kapsamında AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Uraloğlu, partililerle bir araya geldi.

haberandirin.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu