Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümü Taksim’de kutlandı
KIBRIS Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda tören düzenlendi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) İstanbul Başkonsolosu Seniha Birand Çınar, Barış Harekatı’nın adanın Yunanistan tarafından işgal edilmesinin ardından yapıldığını belirterek, “20 Temmuz 1974, merhum Başbakan Ecevit olarak görev yaptı. o zaman hem Türkleri hem de Yunanlıları kurtardığını söyledi.”
20 Temmuz 1974’te gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümü, Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda düzenlenen törenle kutlandı. KKTC İstanbul Başkonsolosu Seniha Birand Çınar, Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek, 1. Ordu Komutanlığı temsilcisi Tuğgeneral Nurettin Hakan Büyükçulha, Dışişleri Bakanlığı İstanbul temsilcisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi temsilcisi, Kıbrıs Harekatı gazileri ve Sivil Toplum Kuruluşu (STK) üyeleri ) törene katıldı.
KKTC İstanbul Başkonsolosluğu’nun Cumhuriyet Anıtı’na sivil toplum kuruluşları ve dernekler tarafından çelenk bırakılmasının ardından başlayan törende, şehitler ve gaziler anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı söylendi. Ardından KKTC İstanbul Başkonsolosu Seniha Birand Çınar törende bir konuşma yaptı. Seniha Birand Çınar, “1960 Antlaşmalarından doğan hak ve yükümlülükler doğrultusunda 20 Temmuz 1974’te düzenlenen ‘Mutlu Barış Harekatı’nın 49’uncu yıl dönümünde sizlerle birlikte olmaktan onur ve mutluluk duyuyorum. Garantör Anavatanımız Türkiye 20 Temmuz’un 49’uncu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılındayız.
Çınar, “Kıbrıs sorunu, Rum tarafının ve Yunanistan’ın dünyayı ikna etmeye çalıştığı 1974’te başlayan bir ‘işgal’ sorunu değildir. Kıbrıs sorunu, Rumlarla başlayan olaylar silsilesinde değerli bir dönüm noktasıdır. 1963’te Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni silah zoruyla gasp etmesi ve 15 Temmuz 1974’te Yunanistan’ın adayı işgal etmesiyle sona erdi. Sanki Birleşmiş Milletler Barış Gücü adaya konuşlanmış, sanki 1974’te kanlı Noel hiç yaşanmamış gibi, sanki Birleşmiş Milletler Barış Adası 1974’te adaya hiç konuşlandırılmamış gibi. Yapan Yunanistan değilmiş gibi, Makarios Yunanistan’ın adayı durdurmak için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden yardım istememiş, Muratağa gibi. Atlılar, Sandallar, Köfünye, Ayvası, Taşkent katliamları yaşanmadı, Türkiye’nin haklı ve yerinde müdahalesi aşamalara ayrılarak dünyaya ‘işgal’ olarak sunulmaya çalışıldı.